Maar echt.

Ik las onlangs het boek Claim je cyclus van Alexandra Pope en Sjanie Hugo Wurlitzer. Fantastisch. Wat een ontzettende kracht zit er in onze menstruatiecyclus, iedere maand weer. 

Ik houd sinds het lezen van het boek mijn cyclus bij, schrijf iedere dag mijn gemoed op. En wat een inzichten komen er naar boven! De winter, lente, zomer, herfst binnen de cylcus hebben zo ieder hun kracht en hoe mooi is het als je die leert kennen en in kunt zetten? Zo zie ik dat ik tijdens de winter weinig prikkels kan verdragen, niet vooruit kan kijken, behoefte heb aan warmte. Dus ik stuur de kinderen dan wat vaker uit spelen, zorg dat ik de dagen ervoor gekookt heb, douche niet koud in de ochtend, houd me niet bezig met dingen die ook nog even kunnen wachten. Wat een verademing! En in de zomer mag ik lekker genieten van mijn power, mijn focus, mijn gevoel van alles aan te kunnen. Wetend dat ik later in de cyclus me weer mag terugtrekken. 

Ik ben nog aan het ontdekken, maar wat een heerlijke manier om je over te kunnen geven aan het moment. Het is nog makkelijker om te accepteren wat is. 

Onbegrijpelijk dat in deze maatschappij dit geen rol speelt, de kracht niet benut wordt, het zelfs als ‘onhandig’ en ‘gezeur’ wordt bestempeld. Alles altijd maar op hetzelfde thempo door moet draaien 24/7. Hoe onnatuurlijk is dat?

Voor mij is helder dat ik op deze manier wil werken. In mijn winter minder of niet werken, in mijn zomer wat meer. Welke oefeningen doe ik met clienten als ik in mijn herfst zit? Of is het misschien goed om een client die behoefte heeft aan helderheid en daadkracht in mijn zomer te plannen? Zin om verder te gaan ontdekken!