Ik ben mij aan het oriënteren op hoe ik de natuur nog een grotere rol kan laten spelen in mijn ontspanningsbegeleiding en hypnobirthing cursussen. De natuur heeft zulke mooie processen waar we allemaal mee verbonden zijn, bewust of onbewust. Wat kunnen we leren van deze processen, hoe kunnen we ze gebruiken om onszelf te ontwikkelen, er kracht uit te halen?
Om me hier wat meer in te verdiepen volg ik de cursus ‘Natuur in begeleiding in Vogelvlucht’ bij de Kraaybekerhof in Driebergen. Dit is een vierdaagse cursus die me kennis laat maken met de opleiding ‘Natuur in begeleiding’. Vorige week hadden we de eerste dag en ik raakte er bijzonder geïnspireerd door. We bespraken onder andere de werking van de compost in de biologisch dynamische landbouw en dat de compost gebruikt wordt om de eigenschappen van de bodem sterker te maken, te ontwikkelen. Niet om de bodem te veranderen, maar om de kracht die er al is te versterken. Hoe mooi is dat, als je het toepast op het proces van de mens? Compost moet broeien net zolang tot het goed warm is geworden en door de warmte al het onkruid in afval verteerd kan worden. Dan wordt het omgeschept, hoe moeilijker verteerbaar, hoe vaker het omgeschept moet worden. Zo verteren wij ook onze emoties en gebeurtenissen en gebruiken dit dan om dichter bij onze kracht te komen en om ons te ontwikkelen. Prachtig!